שלום יקירי,
הפעם אני פונה לקהל ספציפי, לנשים בהיריון לקראת לידה, ואני מקווה שגם אתם תמצאו עניין בצורה כזאת או אחרת.
למה, מה הקשר? תראו בהמשך.
פניתי לאמית בן אליהו, אימא ל- 11 ילדים, מפתחת השיטה אמית-לידה, בעלת ניסיון עשיר בהכנה ללידה, ושמעתי ממנה תיאור מרתק מהחיים:
2:00 בלילה את במיטה, נוחרת בכיף, שום דבר לא מפריע, את חושבת יופי הלילה זה לא קורה. 2:05 מתחיל ציר!
את מתחילה להילחץ, רגע, נדליק את הדוד, נכין קציצות, שיהיה להם לשבוע, אוי, לא הפעלתי את מכונת הכביסה.
ואז האדרנלין עולה והכל נעצר.
אמית מסבירה שהלידה מתחילה כמו סטרטר של אוטו, ככל שרמת האדרנלין תעלה כך ייקח ללידה יותר זמן להתחיל להתפתח כמו פול גז בניוטרל, לא נותן ללידה להתקדם.
אמית מייעצת לזוגות שמגיעים אליה:
או שתשתו כוס יין אדום, או שתיכנסו למיטה בחיבוק עם מדיטציה מונחית והכל בחושך, כדי להעלות את האוקסיטוצין, הורמון האהבה, ההורמון שמקדם את הלידה, ולהוריד את האדרנלין.
לאישה אני אומרת להישאר כמה שיותר קרוב אליו ולהשתדל לנשום בקצב שלו.
מכאן והלאה עד לשלב הלידה אנחנו רוצים רק אוקסיטוצין ושלא יהיה אדרנלין בכלל ואז תהיה התקדמות טובה עד לשלב המעבר, הנושק לפתיחה מלאה. בשלב המעבר הצירים מופיעים כל 2.5 דקות ואורך הציר 1.5. בשלב הזה גם האדרנלין וגם האוקסיטוצין נמצאים ברמה גבוהה, זאת נקודת השיא, כאן יש לגוף שתי אפשרויות בחירה, מה עדיף מבחינה הישרדותית, ללדת את התינוק ולברוח, או להישאר במצב הזה ולברוח יותר מהר? בדרך כלל הגוף יעדיף את הלידה וזה השלב של הלחיצות.
זה שלב שמבחינה רגשית והורמונאלית יש תחושת ייאוש: “זה לא ייגמר לעולם, זהו, אני מתה, תוציאו את זה ממני” כשאנחנו שומעים את המשפטים האלה זה מצוין, זה סימן שהלידה מתקדמת.
בכל הזמן הזה שתיארנו מתחילת עליית האדרנלין בתחילת הלידה ועד שלב המעבר יש יתרון לחיזוק האוקסיטוצין.
וכאן נכנסים לתמונה התמרים! מתברר שאכילת תמרים ומציצת קרטיב ממי תמרים בנוסף לשיטה הייחודית של אמית- לידה, עוזרים להעלות את האוקסיטוצין ולקצר את זמן הלידה. ראו מתכון מפורט בהמשך.
נשמע לכם כמו תרופת סבתא? אז זה ממש לא העניין. מחקרים מדעיים הוכיחו יתרונות ממשיים של אכילת תמרים הן בהכנת הגוף ללידה, הן בקיצור זמן הלידה, והן בהפחתת הדימום וסיבוכי לידה.
המחקרים:
(למי שמשעמם, תעברו ישר לקטע האחרון במאמר בו אמית מסבירה איך וכמה) במחקר שנעשה בבית החולים האוניברסיטאי להכשרת אחיות במשאד, איראן, נערך מחקר שבדק את היתרון באכילת תמרים בטרימסטר השלישי של ההיריון. נבדקו מאות נשים במחקר קליני כפול סמיות, ונמצא שנשים שאכלו כ -6 תמרים ביום, כמה שבועות קודם ללידה, שיפרו את היכולת להכין את הגוף ללידה בצורה טובה. הדבר משפיע על הכנת תעלת הלידה לקראת הלידה.
רופאים נוהגים להשתמש בהליך כירורגי או בתרופות כגון אוקיסטוצין או פיטוצין. הגם שהתרופה עובדת, עלולות להיות לה תופעות לוואי מטרידות, כגון: גירוי יתר של הרחם, צירים מוקדמים, הרעלת מים, דימום קדם לידתי, תסחיף מי שפיר או צהבת יילודים.
בקבוצה שנטלה את התמרים היו פחות ממחצית סיבוכי לידה וגם במחצית השנייה, שכן היו סיבוכים, הלידות היו מוצלחות יותר.
בקבוצת הנשים שנטלו תמרים מתחילת ההיריון נצפתה לידה באורך כ- 510 דקות לעומת 906 בקבוצה שלא נטלה.
דימום לאחר לידה הינו אחד מסיבוכי הלידה החמורים. לאחר הלידה הרחם אמורה להתכווץ כדי לסגור כלי דם ולהפסיק את הדימום. אם מסיבה כלשהי אין טונוס שרירים מספיק נוהגים להזריק אוקסיטוצין כדי לגרום לתהליך זה. כמובן שישנו סיכון לתופעות לוואי של התרופה כגון: נפילת לחץ דם ובעיות בכלי הדם.
ישנם גם מכשירים רפואיים שניתן להחדיר על מנת לטפל פיזית בבעיה וכן ניתן לבצע ניתוח חירום על מנת לעצור את הדימום.
במחקר שנעשה בשני בתי חולים אוניברסיטאיים באיראן, “אימאא ראזא” ו”חאזראת זאינאב” במשך ששה חודשים נבדקו 62 נשים.
נעשה מחקר קליני כדי לבדוק האם נטילת תמרים יכולה להחליף את השימוש בתרופה למניעת סיבוכי דימום לאחר לידה.
התמרים מכילים חומרים רבים כגון: סידן, סרוטונין, טנינים, גלוקוז ועוד.
מיד לאחר הלידה לקבוצת הבדיקה ניתנו כ 50 גרם תמרים (5 תמרים) ולקבוצת הביקורת הוזרקו 10 יחידות של אוקיסיטוצין.
לאחר כ 3 שעות מהלידה נמדדו כמויות הדם שהופרש מהגוף של שתי הקבוצות. בקבוצת אוכלות התמרים הדימום היה פחות בצורה משמעותית לעומת קבוצת התרופה. בשעה הראשונה לאחר הלידה כ 104 מ”ל לעומת כ 141.6 מ”ל.
ובסה”כ לאחר שלוש שעות 162.5 מ”ל לקבוצת התמרים לעומת 220.7 בקבוצת התרופה.
מסקנת המחקר הייתה שאכילת מנה אחת של תמרים כ 50 גרם הייתה יעילה יותר בצמצום דימום לאחר לידה לעומת התרופה אוקסיטוצין ושהיא פתרון טוב בלידות רגילות.
אבל, האם יש סכנה שמכיוון שתמרים גורמים בעצם לכיווץ רחמי האם אין חשש לצירים מוקדמים וללידה מוקדמת?
בפקולטה לרפואה בקואלה לאמפור, מלזיה, נבדקו 154 נשים שחולקו לשתי קבוצות רנדומאליות.
מהשבוע ה 38 להריון ניתנו לקבוצת הבדיקה הוראות לאכול 7 תמרים ביום. לא נצפו הבדלים בין שתי הקבוצות. אבל בקבוצת הבדיקה היו הרבה פחות מקרים שבהם היה צורך בשימוש באוקסיטוצין לאחר הלידה.
בקבוצת הבדיקה 29 נשים מתוך 77 (37%) לעומת קבוצת הביקורת שבה 39 נשים ( 50%).
לידה מוקדמת כידוע עלולה לגרום למספר בעיות כגון דימום מסיבי, ניתוח קיסרי, דליפת שתן וקרעים ברחם. בכלל נשים שעברו לידה מוקדמת דיווחו על חווית לידה פחות טובה. רבות מהן פנו לסיוע מתחום הרפואה המשלימה.
נותרה רק שאלת הפלצבו. שכן הנשים שנטלו תמרים ידעו שאלו תמרים. אולי האמונה בעצמה גרמה לאפקט הפיזי החיובי?
שוב בית החולים האוניברסיטאי במשאד, איראן, יחד עם בית החולים סיאאד בטהרן, איראן, סיפקו את הפתרון.
שוב נבחרו 90 נשים ללא סיכון הריוני בגילאים 18-35 בשבועות 37-42 להריון .
מיד עם תחילת תהליך הלידה ניתנו לקבוצת הבדיקה סילאן לעומת נוזל דמוי סילאן לקבוצת הביקורת.
בקבוצת הבדיקה הלידה ארכה כ 351 דקות לעומת 484.2 בקבוצת הביקורת.
הלידה היתה מהירה יותר בכ 96.7% בקבוצת הבדיקה לעומת כ 66.7% בקבוצת הביקורת. 60% בלידות רגילות באותו מוסד.
מסקנת המחקר היתה שניתן לתת סילאן לנשים בזמן הלידה כדי לקצר את התהליך.
אז תכלס*
את המחקרים האלה, ועוד, ראו דולות, מדריכות הכנה ללידה ורופאות נשים, וכמה מהן משלבות אכילת תמרים בהמלצות שלהן להכנה ללידה ובמהלכה.
אמית בן אליהו מפתחת שיטת אמית–לידה ממליצה לאכול תמרי מג’הול במהלך החודש התשיעי להריון בנוסף לפעילות גופנית. אם אין חשש לסוכר גבוה, הכמות המומלצת היא 6 תמרים ביום, שניים בבוקר, שניים בצהריים ושניים בערב. הערכים התזונתיים של התמרים מחזקים את השרירים והשלד ונותנים אנרגיה וכוח לשלב הלידה.
אמית מסבירה שבמהלך הלידה פועלים שני הורמונים, האוקסיטוצין- הורמון האהבה, התשוקה והעונג, ששייך להורמוני הסטרס אבל בקטע טוב, זה הורמון שמופרש בזמן אורגזמה, ולא רק, והוא שמניע את הלידה קדימה, ומנגד האדרנלין, ההורמון המופעל בשעת סכנה ופחד ואומר לגוף לברוח מהלידה והוא הגורם להפסקת הצירים ולעיכוב הלידה. אנחנו מעוניינים לקצר את משך הלידה ולכן בשלב עד הפתיחה המלאה המטרה להעלות את האוקסיטוצין ולהוריד את האדרנלין. ופה נכנסים התמרים לתמונה וביחד עם תרגילים מתאימים התמרים עוזרים להגברת האוקסיטוצין ולזירוז הלידה באמצעים טבעיים.
אמית ממליצה להכין את התמרים מראש לקראת הלידה בדרך ייחודית שנותנת את המקסימום.
מה עושים? משרים תמרי מג’הול במים רותחים כ 10 דקות עד שהם מתנפחים, ואז שולפים את הגרעין ומכניסים במקומו פול קקאו נא שמעלה עוד יותר את האוקסיטוצין, ושומרים במקפיא לשעה היעודה עם תחילת הלידה. ועוד טיפ מגניב, לא לשפוך את מי ההשריה של התמרים להקפיא גם אותם לקרטיב דל סוכר וטבעי ניתן למצוץ במהלך הלידה. מכיוון שיש קשר בין השרירים הטבעתיים בגוף, עצם פעולת המציצה והתנועה בשפתיים ובלשון מניעה את הרחם וגורמת לזרימה טובה וחיות גם ברחם. גם התנועה של מערכת העיכול שמופעלת בעקבות אכילת התמרים ומציצת הקרטיב ממי התמרים תורמת להתקדמות הלידה, וזאת בנוסף לשיטת התרגילים הייחודית שפיתחה אמית, שמפחיתים עד 80% מעצמת הכאב בציר ובעזרת מניפולציה על המוח מקצרים את הזמן בין ציר לציר.
ועוד בונוס, אכילת תמרים בזמן הלידה תורמת לאוכלוסיית החיידקים הטובים, הפרוביוטיקה במעי התינוק.
גם לפן הנפשי יש השפעה על התקדמות הלידה. סביבה מלחיצה ומתח גורמים להעלאת האדרנלין לכן אוירה טובה ומרגיעה ממש יכולה לסייע למהלך הרצוי של הלידה.אז אם אתם רוצים לעזור ליקירת לבכם היולדת באירוע המשמעותי והמאתגר בחייה, יש לי רעיון לא רע בכלל בשבילכם, בנוסף לאיחולים וזר פרחים תביאו גם ערכת תמרים איכותיים.
ושיהיה בהצלחה ובמזל טוב!!
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה רפואית. התכנים המופיעים במאמר אינם מהווים תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי וכל מטרתם לספק מידע ובשום מקרה אינם בגדר המלצה או עצה רפואית ו/או חוות דעת רפואית מקצועית.
מוגש ע”י עירית עניס יועצת לתזונה נכונה אורח חיים בריא וירידה במשקל, באדיבות תמרים בתומר.